12 Ağustos 2018 Pazar

Gece Yanığı Neden Olur?


Gece yanığı olarak da bilinen zona hastalığı Varisella Zoster virüsünün sinir uçlarına yerleşerek enfeksiyon oluşturduğu bir hastalıktır.

Genel olarak çocuklar üzerinde etkili olan bu hastalık suçiçeği geçiren çocukların iyileşme evrelerinden sonra sinir köklerine yerleşen virüsün ömür boyu kalacak şekilde deride iltihaplanmalara ve döküntülere neden olmaktadır.

Gece Yanığının Belirtileri Nelerdir?

Vücutta döküntüler oluşmadan hemen önce halsizlik ve yorgunluklar yaşanmaya başlar. Hastalıktan hemen önceki dönemde hafif ateşlenmeler ve deri altında karıncalar da yaşandığı görülmektedir.

Zona hasatlığı etkili olduğu bölgelerde ilerleyen hastanın ilerlemesiyle birlikte ufak kabarıklar ve döküntüler meydana gelmektedir. 

Takip eden dönemde ise bu ufak kabarcıklar içleri su dolu ve sürekli olarak kaşınan bir hal alır. Yaklaşık olarak 2-10 gün içerisinde bu kabarcıklar iyileşerek arkasında sarı renkli ve kuru kabuk bırakır. 

Tüm bu belirtilerin ve sonuçların tam olarak ortadan kalkması 2-4 hafta arasında tamamlanmaktadır.

Gece Yanığı Neden Olur?

Gece Yanığı


Gece Yanığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu hastalığın tedavisinde ağrı kesici ve virüsle savaşarak daha hızlı iyileşmeye neden olan antiviral adı verilen ilaçlar kullanılmaktadır. 

Aynı zamanda yaşanan kaşıntıları ve su dolu kabarcıkların kurumasına yardımcı olacak krem ya da losyonlar da kullanılmaktadır. 

Bu şekilde yaraların çabuk iyileşmesi sağlanarak kalıcı hasar en alt seviyeye indirilmeye çalışılmaktadır. Gece yanığı tedavisi için en önemli süre kabarcıklar ortaya çıktıktan sonraki 72 saat olacaktır. Bu süre içerisinde ilaç kullanımına başlanması gerekmektedir.

0 comments:

Yorum Gönder

Gece Yanığı Neden Olur? Yayınımızın Yorum Kuralları:

1- Gece Yanığı Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumlarda argo barındırmayınız.
2- Gece Yanığı Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumlarda küfür barındırmayınız.
3- Gece Yanığı Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumları saygı çerçevesinde atınız.
Aksi halde Gece Yanığı Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumlar onaylanmayacaktır.