17 Ocak 2023 Salı

Bibliyofobi Nedir Neden Olur?

Bibliyofobi Nedir Neden Olur?

Bibliyofobi nedir neden olur? Bibliyofobi, kitaplardan korkma durumudur. Bu durum insan yaşamını büyük ölçüde olumsuz etkilemektedir. İnsanlar, yaşamları boyunca bir şeyler okuyarak iletişim kurabilir, yaşamlarını doğru bir biçimde sürdürebilir. İletişim kurmadan alışveriş yapmaya dek her alanda insanlar okurlar. Bibliyofobiye sahip olan bireyler, genel olarak okumaktan kaçınmaktadırlar. Kitapların fiziksel özelliklerinden ziyade içeriklerinden kaçmaktadırlar. Bu durumun ise pek çok sebebi bulunabilmektedir.

Bibliyofobinin temel oluşum sebeplerinden biri: kişinin okuma öğrenme çağında yaşadığı travmalardır. Bu nedenle bibliyofobinin erken yaşlardaki bireylerde görülme sıklığının oldukça fazla olduğunu söylemek mümkündür. İnsanlar, okumayı öğrendikleri evrede çeşitli problemler yaşayabilmektedirler. Kimi zaman okuma öğrenme evresinde şiddet gören kişilerde bu fobinin ortaya çıktığı görülmektedir. Kişinin bilincini tetikleyerek kişiyi okumaktan korkutan bu travma, insanın hayatının büyük bir kısmında da karşısına çıkmaktadır. Bu ve bu gibi pek çok sebep bulunmaktadır. Kişi, okumayı öğrenme aşamasında zorbalığa uğradıysa bu durum da fobinin oluşması için zemin oluşturmuş olabilmektedir.

Bibliyofobi Nedir Neden Olur?


Ne Yapılmalı?

Bibliyofobi nedir neden olur? Bu durumda ne yapmak gerekmektedir? İnsanlar, çeşitli fobiler ile yaşamları boyunca baş başa kalmaktadırlar. Fobinin oluşumu için pek çok sebep bulunmaktadır. Ancak fobiyi yenebilmek için çözüm yalnızca tek bir yoldur: terapi. Terapi sayesinde kişinin bilincinde var olan olumsuz durum açığa çıkabilmektedir. Bu sayede travmalar ortaya çıkarak kişinin yaşamının çok daha kontrollü bir biçimde ilerleyebilmesini sağlamaktadır. Kişi travmasını bilerek ve onu kabullenerek fobiyi çok daha kolay bir biçimde yenebilmektedir. Terapilerin pek çok avantajları bulunmaktadır. Terapinin fobiyi yenme üzerinde oldukça etkili olduğu bilinmektedir. Bu yüzden de kişilerin yanlış bir hamle yapıp fobiyi tetiklemelerindense uzman ile görüşerek sorunu çözmeye yönelik hareket etmek her daim en doğru olan adımdır.

0 comments:

Yorum Gönder

Bibliyofobi Nedir Neden Olur? Yayınımızın Yorum Kuralları:

1- Bibliyofobi Nedir Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumlarda argo barındırmayınız.
2- Bibliyofobi Nedir Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumlarda küfür barındırmayınız.
3- Bibliyofobi Nedir Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumları saygı çerçevesinde atınız.
Aksi halde Bibliyofobi Nedir Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumlar onaylanmayacaktır.