19 Eylül 2022 Pazartesi

Ataksofobi Nedir Neden Olur?

Ataksofobi Nedir?

Bu fobi türlerini yaşayan kişiler genellikle düzensizlik ve tertipsizlikten yoğun bir şekilde korku altında kalmaktadır. Bu sebeple kendi hayatlarında oldukça sistematik ve düzenli bir yaşam sürmeye çalışmaktadırlar. Kendi etrafındaki düzensiz ve tertipsiz oluşumlardan da korku derecesine varacak kadar kaygı duymaktadırlar.

 

Ataksofobi Nedir? durumlarını yaşayan insanlar kendi planlarına göre bir organize içerisinde olmadıklarında yoğun bir şekilde endişe hissine kapılmaktadırlar. Etrafta karşı karşıya kalmış oldukları düzensizlik durumları kendileri için oldukça etkili ve yoğun korku derecesi taşımaktadır. Bu sebepten ötürü kendi işlerine başka insanların karışmasına kesinlikle izin vermemektedirler.

 

Kendi düzenlerini başkalarının düzensizliğinden uzak tutarak hayatlarını sürdürmeye çalışmaktadırlar. Fakat bu fobiye sahip insanların günlük yaşamları ve hayat kaliteleri olumsuz derecede etkilenmektedir. Özellikle dağınık bir durum ile karşı karşıya kaldıklarında onu düzeltme odaklı bir harekete geçme eğiliminde olmaktadırlar. Fobi sahibi kişi her durumu kontrol altına almaya çalışarak düzenli bir hale sokmaya çalışmaktadır.

 

Ataksofobi Nedir Neden Olur?

Ataksofobi Neden Olur?

Bir nevi titizlik hastalığı olarak nitelendirilen Ataksofobi Nedir? kişinin düzensizlik ve tertipsizlik durumlarını kaygılı bir şekilde karşılamasını yansıtmaktadır. Bu fobiye sahip olan kişiler genellikle yaşamış olduğu korkuları hem fiziksel hem de işlevsel nitelikte belirtmektedir.

 

Örneğin fiziksel bir durum olan düzensiz ve dağınık bir oda onlar için düzeltilmesi ve düzen haline sokulması gereken bir durum olmaktadır. Bununla birlikte işlevsel unsurlar olan bir aktivitede yaşanan düzensizlik veya bir plana bağlı kalınmamak gibi durumları da oldukça kaygı halinde yaşamaktadırlar.

 

En önemli nedenleri arasında ise davranışsal öğrenilmiş koşullar rol oynamaktadır. Bunun yanı sıra bilişsel olarak gelişen faktörler ve klasik şartlandırma gibi oluşan durumlarda da etkili olduğu görülmektedir. Kişi hayatını olumsuz etkileyen fobi durumları için çeşitli psikoterapi tedavileri de uygulanmaktadır.

0 comments:

Yorum Gönder

Ataksofobi Nedir Neden Olur? Yayınımızın Yorum Kuralları:

1- Ataksofobi Nedir Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumlarda argo barındırmayınız.
2- Ataksofobi Nedir Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumlarda küfür barındırmayınız.
3- Ataksofobi Nedir Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumları saygı çerçevesinde atınız.
Aksi halde Ataksofobi Nedir Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumlar onaylanmayacaktır.