5 Ekim 2022 Çarşamba

Batofobi Nedir Neden Olur?

Batofobi nedir neden olur? Batofobi kabaca derinlik korkusu demektir. Batafobiye sahip olan bireyler, derinlik korkusunu yaşamın her anında hissedebilmektedirler. Yüksek katlı bir binanın yanından geçtiklerinde kimi zaman yalnızca binayı gördüklerinde dahi fobinin etkilerini görebilmektedirler. Yalnızca binalarda değil, her anlamda yüksek ya da derin alan, yapı gördüklerinde tedirgin olabilmektedirler.

Batafobi ile beraber kişi, kendisinde kontrol kaybı hissedebilmektedir. Bu kontrol kaybı kimi zaman derinliği bilemediği için endişe içerisinde düşmek olarak kendisini gösterebilmektedir. Kimi zaman fobiye sahip olan bireyler beraberinde panik atak dahi geçirebilmektedirler. Bunun pek çok sebebi bulunmaktadır. Genellikle bireyin hayat öyküsünde yaşanan travmatik bir olay, batofobinin zeminini oluşturmaktadır.

Batofobi Nedir Neden Olur?


Batofobiye Sahip Bireyler Ne Hisseder?

Batofobi nedir neden olur sorularının yanı sıra insanlar, fobinin patlama noktasında ne hissedildiğini de merak etmektedirler. Derin bir suyun yanında bulunan batofobi sahibi insanlar, öncelikli olarak kontrol eksikliği hissetmektedirler. Bu durum, kendilerini kontrol edemeyip suyun içerisinde düşmek, bir şey düşürmek ya da yalnızca suyun yanında bulunmak düşünceleri ile suyun derinliğini düşünerek bilinçsel bir girdap oluşturmaktadırlar. Bunun sonucu olarak ortamdan kurtulabilmek için genellikle kaçmaya çalışmaktadırlar.

Kişiler, batofobinin patlama noktasında genellikle terleme, titreme, konuşamama, tansiyon ve kalp ritminde artış, boğulma hissi gibi pek çok olumsuz durum ile karşılaşmaktadırlar. Bu durum, insanların yaşamlarını sıklıkla olumsuz etkilemektedir. Bireyler, yaşamları boyunca kendilerini batofobi yüzünden çeşitli alanlarda yetersiz ya da endişeli hissedebilmektedirler. Batofobi, kişinin her anında karşısına çıkabilmektedir. Dolayısı ile batofobiye sahip olan bireylerin bir uzman eşliğinde fobiyi atlatmak için uğraş göstermesi kişinin yaşamı için son derece kıymetlidir. Uzman eşliğinde yapılan terapiler sonucu, batofobi tamamen ya da büyük bir oranda yenilebilmektedir.

 

 

0 comments:

Yorum Gönder

Batofobi Nedir Neden Olur? Yayınımızın Yorum Kuralları:

1- Batofobi Nedir Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumlarda argo barındırmayınız.
2- Batofobi Nedir Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumlarda küfür barındırmayınız.
3- Batofobi Nedir Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumları saygı çerçevesinde atınız.
Aksi halde Batofobi Nedir Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumlar onaylanmayacaktır.