7 Ağustos 2018 Salı

Ay Tutulması Neden Olur?



Gezegende birçok  olay meydana gelmektedir ve bunlardan biri ay tutulmasıdır. Belli nedenlerle ay tutulması olabilmektedir.

Ay Tutulması Nedir Neden Olur?

Ay tutulması nedir neden olur  sorusunu birçok kişi merak etmektedir. Teknik bir bilgi olarak ay tutulması, ayın dünya gölgesi içine girmesi ve ışık alamazsa tutulması şeklinde tanılanabilir. Dünya güneşten gelen ışınların aya gitmesini engellemiş olur. 

Dünya gölge olarak aya göre daha büyük olduğu için  ay tutulmalarının süresi güneş tutulmalarına göre daha uzun devam etmektedir. Ay tutulmaları dolunay evrelerinde yaşanan bir durumdur.
Ay Tutulması Neden Olur?

Ay Tutulması



Ay Tutulması Çeşitleri

 Ay tutulması kendi içinde çeşitleri olan bir durumdur. Yarı gölgeli, parçalı, tam ay tutulması olarak sınıflandırılır. Yarı gölgeli tutulmada çıplak gözle fark etmek mümkün değildir.dünyanın yarı gölge konisinden geçen tutulma olarak tanımlanabilir. 

Parçalı tutulmada ay, dünyanın tam gölge konisinden geçer ve bir bölümü gölgede kalır. 










Bu tutulma çıplak gözle görülebilir. tam ay tutulmasında ise ay, dünyanın tam gölge konisinden geçer ve tutulma sırasında kırmızı renk almaktadır. 

Kolayca gözlenen bir durumdur. Tam ay tutulmasında gölgede kalan kısmın kızıla dönmesinin nedeni güneşten gelen ışınların atosferden geçerken kızıl bölümlerinin geçebilmesidir. 

Mavi ışık tayfı emilirken kızıla akın ışınlar geçer. Kanlı ay tutulması olarak da bilinen bu durum dünya artmosferinden kaynaklanır. Kanlı ay tutulması dolunay zamanlarında, tam tutulma dönemlerinde görülür.

 
 


0 comments:

Yorum Gönder

Ay Tutulması Neden Olur? Yayınımızın Yorum Kuralları:

1- Ay Tutulması Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumlarda argo barındırmayınız.
2- Ay Tutulması Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumlarda küfür barındırmayınız.
3- Ay Tutulması Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumları saygı çerçevesinde atınız.
Aksi halde Ay Tutulması Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumlar onaylanmayacaktır.