7 Ağustos 2018 Salı

Fon Yükselişi Neden Olur?


Fon yükselişi piyasalarla ve yatırımcılarla doğrudan ilgili bir durumu ifade eder. Borsa yükselmesi gibi de düşünülebilir.

Fon Nedir?

Fon yükselişi konusuna  gelmeden önce fon tanımı yapılabilir. Kısaca fon, portföy işletmek için kullanılan bir mal varlığı olarak düşünülebilir. 

Yatırım fonu ve portföy kavramları da bu noktada önemlidir.   Portföy, bir kuruluşun ya da kişinin sahip olduğu  varlıkların bütünüdür. Yatırım fonları ise portföyleri yöneten fonlardır.


Fon Yükselişi Neden Olur?

Yükseliş Grafiği


Fon Yükselişi Neden Olur?

Fon yükselişi nedenleri, fonların kendi içindeki türlerden biri olan borsa fonu kapsamında değerlendirilebilir. Borsa yatırım fonları işlem hacimleri değer kaybedebilir ya da değer kazanabilir. Genel ekonomik  gidişat ve makro ekonomi açısından fon yükselişi olabilir. 

Yani genel piyasa analizine  göre fonlar yükselir ya da azalır. Örneğin Türkiye için borsa yatırım fonları işlem hacimleri 2010 yılından bu yana düzenli düşüş seyretmektedir. 

2010 yılında 14 milyon lirayken 2011-2012 yıllarında ve 2013’de 8 milyon civarında devam etmiş  

2014 -2015 yıllarında  ciddi bir düşüşle  3 milyon  civarına gerilemiştir. Siyasi ekonomik toplumsal gelişmeler borsa ve fon değerlerini etkilemektedir. 

Kriz olması genel anlamda alımı azalttığı için olumsuz etkiler yaratmaktadır. Fon yükselmesi ile yatırımcılar borsada tedirgin hareket edebilir. 

Belirsizlik dönemlerinde bu tedirginlikler daha çok olacağı için alım ve değer kaybı daha da çok olur.  ekonomik ve toplumsal belirsizliklerin azalması ile değer yeniden kazanılabilir.

0 comments:

Yorum Gönder

Fon Yükselişi Neden Olur? Yayınımızın Yorum Kuralları:

1- Fon Yükselişi Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumlarda argo barındırmayınız.
2- Fon Yükselişi Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumlarda küfür barındırmayınız.
3- Fon Yükselişi Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumları saygı çerçevesinde atınız.
Aksi halde Fon Yükselişi Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumlar onaylanmayacaktır.