7 Ağustos 2018 Salı

Kuzey Işıkları Aurora Borealis Neden Olur?


Görsel olarak  renkli ve dikkat çekici bir doğa olayı olan kuzey ışıkları temelde manyetik alan etkileşiminin bir ürünüdür.

Kutup Işıkları Nedir  Nasıl Oluşur?

Kutup ışıkları ya da kuzey ışıkları tarih boyunca insanları derinden etkileyen ışıklardır. Aurora olarak da bilinen bu ışıklar kuzey ve güneyde kutup bölgelerinde görülmektedir.

Kuzey ışıkları, güneşten gelen ve yüklü elektron dolu parçacıkların  dünya çekirdeğinin ürettiği manyetik güç çizgilerini izlemesi ve elementlerle etkileşime geçmesinin  bir sonucudur. Auroraların görünüşü  Uluslararası Uzay İstasyon’undan da izlenebilmektedir.

 Manyetik fırtınalar 11 yılda bir gerçekleşmekte ve etkisini 3 sene civarında  sürdürmektedir.
Renkler nasıl oluşmaktadır?

Kuzey Işıkları Aurora Borealis Neden Olur?

Kuzey Işıkları Aurora Borealis


Kuzey ışıkları nasıl oluşur
sorusuna gelince   atmosfere gelen yüklü parçacıklar hangi elemente ait atomla çarpışırsa buna göre renk oluşmaktadır. Ayrıca karşılaşılan atmosfer de belirleyici olabilmektedir. oksijen, 240 km yüksekliğe kadar yeşil ve sonrasında da kırmızı renkle görülür. 

Eğer oksijen başka bir atom ya da  molekülle çarpışırsa yüksek enerjisini emer ve temel hale dönüş yapar. Atmosferde yoğun şekilde oksijen olduğu için çarpışmalar da seyrek olduğundan kırmızı ışık yayabilmektedir. 

240 metreden aşağısında kırmızı renk oluşmamasıın nedeni çarpışma olasılığının azalmasıdır. Azota gelince, mavi ya da kırmızı renkler gösterebilir. 

Atomun iyonize olması ve sonra yeniden  elektron kazanmasına göre renk değişimini barındırır. Yüksek enerjiden temel seviyeye dönüşte kırmızı yayar. Mavi renk de 90 km yüksekliğe kadar görülür.




0 comments:

Yorum Gönder

Kuzey Işıkları Aurora Borealis Neden Olur? Yayınımızın Yorum Kuralları:

1- Kuzey Işıkları Aurora Borealis Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumlarda argo barındırmayınız.
2- Kuzey Işıkları Aurora Borealis Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumlarda küfür barındırmayınız.
3- Kuzey Işıkları Aurora Borealis Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumları saygı çerçevesinde atınız.
Aksi halde Kuzey Işıkları Aurora Borealis Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumlar onaylanmayacaktır.