28 Eylül 2022 Çarşamba

Akustikofobi Nedir Neden Olur?

Akustikofobi Nedir?

Herhangi bir sese karşı oluşan korku ve kaçınma durumlarını belli etmektedir. Burada ses düzeyinin yüksek bir oranda ve seviyede gelmesi fark etmemektedir. Önemli olan herhangi bir sese karşı duyulan rahatsızlık durumunu ifade eder. Akustikofobi Nedir? durumlarını yaşayan insanlar genel olarak belirli seslere rahatsızlık duyarak bununla birlikte korku durumlarını yaşamaktadır.

 

Sesin şiddeti veya seviyesi herhangi bir fark yaratmamaktadır. Bu durumu yaşayan kişiler genellikle migren hastaları da olabilmektedir. Sese karşı gösterilen aşırı hassasiyet durumlarını ifade etmektedir. Psikolojik nedenlerden oluşabileceği gibi kulak içinde bulunmakta olan stapedius kasın bölgelerinde gerçekleşen durumlardan da oluşabilmektedir.

 

Bu fobiye sahip kişiler bazı durumlarda kendi seslerinden bile korktuğu görülmektedir. Çeşitli tedavi yöntemlerini uygulanarak azaltılmaya çalışılmaktadır. Alanında uzman bir psikoloji danışmanına giderek tedavi sürecine girilebilmektedir. Ortaya çıkan etkilerin arasında panik atak, korku, telaş, hızlı kalp atışı ve psikolojik dengesizlik durumları oluşmaktadır.

 

Akustikofobi Nedir Neden Olur?

Akustikofobi Neden Olur?

Bu fobiye sahip olan kişilerin genellikle bir nedene bağlı olmadığı da görülebilmektedir. Ansızın gelişebilen belirli seslere duyulan rahatsızlık durumları oluşabilmektedir. Genel olarak nedenleri arasında travmalar, klasik koşullanma, korku koşullanması, sosyal öğrenme veya yaşantısal öğrenme durumları sebep olmaktadır.

 

Bu Akustikofobi Nedir? durumları daha çok travmatik olarak oluşan durumları belirtmektedir. Ortaya çıkış sebepleri tam kesin bir şekilde belli olmakla birlikte travmatik olaylar ile oluşan durumların yaşandığı da görülmektedir. Koşullanma örneği olarak bir doğal afet sırasında duyulan sesin bilinçaltına yerleşerek tekrar yaşaması durumunda gerçekleşen fobi durumunu yansıtmaktadır.

 

Kişi aynı sesi bir daha duyduğu takdirde öğrenme psikolojisi olarak genelleme yaparak aynı tepkiyi verebilmektedir. Bu da akustikofobi durumlarını açıkça ortaya çıkartmaktadır. En yaygın görülen belirti ve semptomlar arasında düzensiz gerçekleşen kalp atışı, korku, solunumda azalma, terleme, kas kasılmaları ve korku gibi durumlar oluşmaktadır.

0 comments:

Yorum Gönder

Akustikofobi Nedir Neden Olur? Yayınımızın Yorum Kuralları:

1- Akustikofobi Nedir Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumlarda argo barındırmayınız.
2- Akustikofobi Nedir Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumlarda küfür barındırmayınız.
3- Akustikofobi Nedir Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumları saygı çerçevesinde atınız.
Aksi halde Akustikofobi Nedir Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumlar onaylanmayacaktır.