28 Eylül 2022 Çarşamba

Algofobi Nedir Neden Olur?

Algofobi Nedir?

Kişi yaşamını oldukça önemli düzeyde etkileyen durumlardan biri olmaktadır. Bu fobi çeşidinde kişi ağrı ile ilgili yaşamış olduğu her türlü deneyimi aşırı bir şekilde takıntı haline getirmektedir. Ağrı hissinin yaşanabilecek olduğu her türlü durum onlara yüksek düzeyde takıntılı gelmektedir. Algıları değiştirerek insanların alışkanlık durumlarında da büyük fark yaratmaktadır.

 

Algofobi Nedir? özellikle bir anksiyete bozukluğu olarak ortaya çıkmaktadır. Fobilerin bir parçası olarak spesifik şekilde bilinen fobi deneyim ya da duyum olarak acı durumlarının rol oynadığı bir fobi türüdür. Bu fobiye sahip olan kişilerde genellikle korktuğu durum onun için öznel bir ağrı algısı yaratmaktadır.

 

Hangi uyaranların fobi durumlarını tetikleyeceğini belirleyecek fonksiyonlar bulunmamaktadır. Algofobi durumu olan kişinin ağrı hissine hangi düzeyde tepki vereceği kesin olarak bilinmemektedir. Buna ek olarak bu fobinin bulunduğu kişiler hangi düzeyde olursa olsun her türlü ağrı durumlarında korkma eğilimi göstermektedir.

 

Algofobi Nedir Neden Olur?

Algofobi Neden Olur?

Bu fobiye sahip kişilerin en önemli belirtilerinden birisi oransız şekilde tepki vermesi olmaktadır. Yaşanacak olan korku düzeyi her zaman farklı bir şekilde gelişebilmektedir. Algofobi Nedir? durumları herhangi bir şekilde kontrol edilememektedir. Kişi bu durumların herhangi bir anlamı olmadığını bilse de düzgün bir şekilde kontrol altına alamaz.

 

Bu durumlar herhangi bir yaşa veya sürüye bağlı değildir. Bu sebeple zaman boyu devam ederek kendini göstermektedir. En önemli belirtileri arasında solunum hızında yaşanan artış, göz bebeği genişlemesi, kas gerginliği, kalp atış düzeyinde dengesizlik ve aşırı terleme gibi durumlar yaşanabilmektedir.

 

Algofobi durumlarının herhangi bir net nedeni belli olmamakla birlikte genellikle şartlandırma durumlarının etkili olduğu görülmektedir. Öğrenilmiş bir davranış olarak nitelendirilir ve kişi ağrı düzeylerine fobi mantığıyla tepki vermektedir.

 

Tek nedeni bu olmamakla birlikte algofobi durumlarının çok faktörlü bir patoloji yansıttığı düşünülmektedir. Doğrudan şartlandırma, bilgi yoluyla koşullandırma gibi çeşitli nedenleri olduğu bilinmektedir.

0 comments:

Yorum Gönder

Algofobi Nedir Neden Olur? Yayınımızın Yorum Kuralları:

1- Algofobi Nedir Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumlarda argo barındırmayınız.
2- Algofobi Nedir Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumlarda küfür barındırmayınız.
3- Algofobi Nedir Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumları saygı çerçevesinde atınız.
Aksi halde Algofobi Nedir Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumlar onaylanmayacaktır.