28 Eylül 2022 Çarşamba

Amaksofobi Nedir Neden Olur?

Amaksofobi Nedir?

Dünyada oldukça yaygın bir halde bulunan fobi çeşitlerinden birisi amaksofobi olmaktadır. Bu fobi çeşidi pek bilinmese de en sık karşılaşılan durumları yansıttığı da görülmektedir. Genellikle bir otomobil kullanma veya seyir halindeki bir otomobilde yolculuk esnasında gerçekleşen korku durumlarını ifade etmektedir.

 

Yüksek oranlarda sürücü belgesine sahip insan olan dünyada bu fobiyi yaşayan sayısız insan da bulunmaktadır. Amaksofobi Nedir? herhangi bir neden olmadan yolcu olarak veya sürücü olarak otomobile binme korkusunu yansıtmaktadır. Terim anlamı olarak kökeni yunancaya dayanmaktadır. Amaxo (araba) ve fobia (korku) olarak bir araya gelmektedir.

 

Bu korku halinde kişi otomobilin kontrolünden değil kullanım esnasında veya otomobille yolculuk yaparken ki kontrolü kaybetmekten korkmaktadır. Bu fobi dolayısıyla şeyde yüksek derecede genel kaygı halleri de bulunmaktadır.

 

Amaksofobi Nedir Neden Olur?


Amaksofobi Neden Olur?

Bu fobinin genel belirtileri kişideki genel kaygı durumları ile oluşmaktadır. Araç sürerken veya yolculuk esnasında oluşan kaygılı durumları meydana getirmektedir. En önemli nedenleri arasında ise zamanla yaşanmış farklı tecrübeler genetik yatkınlıklar veya anılar gibi kişinin fobi geliştirmesine etken olmaktadır.

 

Amaksofobi Nedir? durumlarını etkileyen en önemli neden ise geçmişte yaşanmış olan bir araç ile ilgili travmatik bir kaza deneyimleri olabilmektedir. Örnek olarak trafik kazası geçirmiş olduğunuz bir araçta yaşadığınız durum sizi ilerleyen süreçte otomobile karşı duyarlı hale getirebilmektedir. Aynı durumun yaşanmasından korkulacağından ötürü amaksofobi durumları baş göstermektedir.

 

Kişi bir araca bindiğinde yaşanan travmatik anılar aklına gelebilir ve panik ataklar gerçekleşebilir. Bu durumların düzelmesi için belli başlı uzman psikolojik danışmanlar aracılığıyla terapi yöntemleri de uygulanmaktadır. Kişi bilmediği bir yerde araç kullanma veya plansız yolculuğa çıkma durumlarında da tedirgin olabilmektedir. Bu durumlarda kişi ani bir göğüs ağrısı, kalp atışında hızlanma, terleme veya baş dönmesi gibi belirtileri yaşayabilmektedir.

0 comments:

Yorum Gönder

Amaksofobi Nedir Neden Olur? Yayınımızın Yorum Kuralları:

1- Amaksofobi Nedir Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumlarda argo barındırmayınız.
2- Amaksofobi Nedir Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumlarda küfür barındırmayınız.
3- Amaksofobi Nedir Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumları saygı çerçevesinde atınız.
Aksi halde Amaksofobi Nedir Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumlar onaylanmayacaktır.