5 Eylül 2022 Pazartesi

Alzheimer Nedir Neden Olur?

Alzheimer Nedir?

Beyin fonksiyonlarında meydana gelen hücrelerin ölümü ve ardından yaşanan hafıza kaybı, bunama (demans) ve bilişsel fonksiyon kayıpları olarak adlandırılır. Sıklıkla görülmekte olan demans türlerinden biri olup nörolojik bir hastalıktır. Alzheimer hastası olan kişilerde genellikle beyin bölgesinde beta amiloid plakları da görülmektedir.

 

Alzheimer Nedir? ilk evrelerinde ufak çaplı unutkanlıklar olarak belirmektedir. Fakat zaman geçtikçe hasta yakın zaman içerisinde gelişen durumları hatta yakın çevresini bile tanıyamama gibi durumları bile göstermektedir. İyice ilerleyen alzheimer hastalıklarında hasta kendi temel ihtiyaçlarını bile yapamayacak bir duruma gelir. Alzheimer hastalığının belirtileri yaş durumları ilerleyince daha belirgin bir hale gelmektedir.

 

Dolayısıyla hafıza ve davranış fonksiyonlarını da doğrudan etkileyerek beyin hücrelerinin yok olmasına sebep olmaktadır. İlerleyici bir hastalık türü olmasından ötürü ilk tanı ve teşhis oldukça önemli görülmektedir. Alzheimer hastalığı genel olarak 65 yaş ve üzeri hastalarda sıklıkla rastlanmaktadır.

 

Alzheimer Nedir Neden Olur?

Alzheimer Neden Oluşur?

Alzheimer hastalığının oluşum nedenleri birçok farklı etkene bağlı olarak bulunmaktadır. Bu nedenlerin en başında ise ileri yaş gelmektedir. Yaşlı hastalarda alzheimer görülme sıklığı genç hastalara göre daha yüksek seviyede olmaktadır. Diğer bir neden ise tamamen genetik olarak bulunmaktadır. Hastanın ailesinde daha önceden alzheimer hastalığı yaşamış birisi varsa ihtimal yüksek olmaktadır.

 

Diğer nedenlerden birisi de down sendromlu olmaktır. Down sendromu olan bireylerde alzheimer gibi durumların yaşanması da pek sık rastlanmaktadır. Geçmişte yaşanmış kafa travmaları gibi durumlar da alzheimer hastalıklarını tetiklemektedir. Alzheimer Nedir? yetersiz fiziksel aktivite ve uyku düzeni bozuklukları gibi sebeplerden ötürü de görüldüğü olmaktadır.

 

Nadiren olsa da sigara kullanmak veya sürekli olarak sigara dumanı bulunan alanda bulunmak da etkili olmaktadır. Yetersiz ve dengesiz olarak beslenmek de hastalığın nedenleri arasında bulunmaktadır.

0 comments:

Yorum Gönder

Alzheimer Nedir Neden Olur? Yayınımızın Yorum Kuralları:

1- Alzheimer Nedir Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumlarda argo barındırmayınız.
2- Alzheimer Nedir Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumlarda küfür barındırmayınız.
3- Alzheimer Nedir Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumları saygı çerçevesinde atınız.
Aksi halde Alzheimer Nedir Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumlar onaylanmayacaktır.