20 Eylül 2022 Salı

Amofobi Nedir Neden Olur?

Amofobi Nedir?

Bu fobi durumunu yaşayan kişiler genellikle sivri uçlu nesnelerden korkma durumlarını yaşadığı görülmektedir. Korkma durumunun ötesinde sivri uçlu şeylerden uzak durarak bakamama gibi durumlar da gerçekleşmektedir. Amofobi Nedir? bulunan kişiler genellikle bıçak, cam, köşe bölgeler, tornavida, kalem uçları gibi cisimlerden uzak durmaktadır.

 

Kişi bu nesnelerin kendi vücuduna veya göz bölgesine batacağı endişesi içerisinde olmaktadır. Bu durumlar kişinin olağan günlük hayatını etkileyerek oldukça olumsuz durumlarda oluşturmaktadır. Sivri obje korkusu olarak geçen amofobi özgül bir fobi türü olarak bilinmektedir.

 

Bu fobiye sahip kişiler çeşitli dikenli bitkiler, kaktüs ağaçları, çam iğneleri, iğneler, bıçaklar, kalemler, keskin tahta parçaları, kırık porselen parçaları, cam kırıkları, bir şemsiyenin keskin ucu ve mobilyanın keskin noktaları gibi çeşitli eşyalardan korkmaktadır. Bu fobi türü aynı zamanda enetofobi ya da belenefobi olarak da adlandırılmaktadır.

 

Amofobi Nedir Neden Olur?

Amofobi Neden Olur?

Amafobi kimi zamanlar daha dar bir kalıp olarak iğne korkusu ya da iğne fobisi olan tripanofobi olarak da belirtilmektedir. Enjeksiyonlar deri altına uygulanan iğne işlemleri gibi durumlardan aşırı korkma düzeyini yansıtmaktadır. Bu durumların en yaygın nedenleri arasında kişinin sivri nesneler tarafından zarara uğrayacağı düşünceleri ile olmaktadır.

 

Örnek olarak bir iğne enjeksiyonu işleminde kişinin büyük zararlar göreceği ya da gözüne girebileceği gibi düşünceler düşünülmektedir. Amofobi Nedir? yalnızca iğne için değil birçok farklı keskin uca sahip olan nesne veya durumlar kişinin rahatsız olmasına yetecektir.

 

Bu fobinin oluşmasına kişinin daha önceden şahit olmuş olduğu veya yaşadığı travmatik olaylar sebebiyle de kaynaklanabilmektedir. Örneğin kesici bir cisim ile yaralanan kişi bunu korku haline getirerek fobi düzeyine çekebilmektedir. Bundan sonra her türlü kesici ve sivri uçlu cisimler kişinin hayatını etkileyerek ona zarar yaratacak düzeye gelecektir.

0 comments:

Yorum Gönder

Amofobi Nedir Neden Olur? Yayınımızın Yorum Kuralları:

1- Amofobi Nedir Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumlarda argo barındırmayınız.
2- Amofobi Nedir Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumlarda küfür barındırmayınız.
3- Amofobi Nedir Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumları saygı çerçevesinde atınız.
Aksi halde Amofobi Nedir Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumlar onaylanmayacaktır.