19 Eylül 2022 Pazartesi

Fobi Nedir Neden Olur?

Fobi Nedir?

Fobi genel bir tanım olarak kişinin canlı veya cansız varlık üzerinden veya herhangi bir mekan açısından hissetmiş olduğu korku haline denmektedir. Dünyada oluşabilecek tehlikeli durumları fobi sahibi kişiler daha ileri seviyede tehdit hali olarak algılamaktadır. Fobi Nedir? kişiler bu tehdit oluşumu algıladıkları ortamlardan veya kişilerden yüksek oranda kaçmaya çalışırlar.

 

Tehdit altında hissettikleri bir durumda baş başa kaldıklarında ise daha büyük bir sıkıntı haline girerler. Hatta şiddetli bir panik atak ve nöbet geçirme gibi durumları da yaşayabilmektedir. Tabi durumları korku hissiyatlarına göre çok daha ciddi ve şiddetli olarak yaşanmaktadır. Kişinin hayatını oldukça yüksek düzeyde de etkilemektedir.

 

Kişi kendini korktuğu bir nesne veya cisimden şartlandırdığı zaman fobi oluşumları meydana gelmektedir. Bazı kişilerde fobi durumları hayatın olağan akışını etkilediği gibi bazı durumlarda da oldukça sıradan olarak görülmektedir.

 

Fobi Nedir Neden Olur?

Fobi Neden Oluşur?

İnsanların hemen hemen %10'u ile 20'si arasında bir seviyede çeşitli bir fobi türü bulunmaktadır. Bu fobi oluşumlarının kadın bireylerde görülme olasılığı daha fazla görülmektedir. Basit bir şekilde görülen fobi türleri çocukluk zamanında karmaşık olarak nitelendirilen fobiler ise erişkinlik dönemi zamanında ortaya çıkmaktadır.

 

Fobi Nedir? oluşumlarına bakacak olursak genel olarak çocukluk döneminde ortaya çıkan basit fobiler gibi beklenmedik ve rahatsız edici durumlar ile oluşmaktadır. Kimi zamanlar da bir başka kişinin fobisini görerek o fobiyi deneyimleme durumu da oluşabilmektedir. Fakat tıbbi işlemlere yönelik gelişen fobiler tamamen kalıtsal al veya gensel olarak bulunmaktadır.

 

İleri düzeyde görülen fobiler erken erişkinlik çağında görüldüğü gibi bu fobiler daha çok kalıtımsal ve günlük yaşam olaylarının bir etkisi olarak ortaya çıkmaktadır. Örnek olarak Agorafobi olarak nitelendirilen açık alan korkusu panik atak nöbetlerine bağlı bir şekilde oluşmaktadır.

0 comments:

Yorum Gönder

Fobi Nedir Neden Olur? Yayınımızın Yorum Kuralları:

1- Fobi Nedir Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumlarda argo barındırmayınız.
2- Fobi Nedir Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumlarda küfür barındırmayınız.
3- Fobi Nedir Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumları saygı çerçevesinde atınız.
Aksi halde Fobi Nedir Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumlar onaylanmayacaktır.