19 Eylül 2022 Pazartesi

Maymun Çiçeği Hastalığı Nedir Neden Olur?

Maymun Çiçeği Hastalığı Nedir?

Covid 19 birisinin ardından dünyada hızla yayılmakta olan gelişmelerden birisi de maymun çiçeği virüsü olmaktadır. Bu hastalık çeşidi Monkeypox virüsünden kaynaklanmakta ve yayılmakta olan bir hastalık çeşididir. Maymun Çiçeği Hastalığı Nedir? her ne kadar isminin maymun kökeninden almış olsa da genel olarak kemirgenlerden kaynaklanan bir varyanttır.

 

Eski zamanlarda bir maymun kolonisinde araştırmalar için tutulan bir ortamda ortaya çıkan bir hastalık olarak belirtmiştir. İsmini maymun çiçeği olarak almasının nedeni de canlılarda gözüken çiçek hastalığının vakalarından oluşmasıdır. Bu virüsün belirtileri insanlarda ilk olarak 1970 tarihlerinde görülmeye başlanmıştır.

 

Bu tarihten itibaren Afrika bölgesinde oldukça az sayıda enfeksiyon oranları olarak ortaya çıkmaktaydı. Bu bölgeden ihraç edilen ürünler aracılığıyla yayılması tek tük olsa da artış göstermiştir. Fakat günümüzde maymun çiçeği hastalığı eski dönemlere nazaran daha yüksek oranlarda belirti göstermeye başlamıştır.

 

Maymun Çiçeği Hastalığı Nedir Neden Olur?

Maymun Çiçeği Hastalığı Neden Oluşur?

Bu hastalık çeşidi genel olarak daha öncesinden virüs ile teması olan bir insandan veya enfeksiyonu taşıyan bir canlıdan bulaşabilmektedir. Her virüs varyantında olduğu gibi maymun çiçeği türünde de belli bir kuluçka süresi gözlemlenmektedir. Maymun Çiçeği Hastalığı Nedir? virüs belirtileri yaklaşık 5 ile 20 gün arasında bir süre içerisinde belirmektedir.

 

En belirgin temel belirtiler ise yüksek ateş, yorgunluk ve halsizlik hali, cilt üzerinde görülen su çiçeğine benzer küçük kabarcıklar olarak bulunmaktadır. Oluşabilecek döküntüler enfeksiyonun başlamasından 5 gün sonrasında ortaya çıkmaktadır. İlk olarak hastanın yüz bölgesinde başlayıp daha sonra çeşitli vücut bölgelerine yayılım gösterir.

 

Hastalık genel olarak bulaşıcı bir enfeksiyon olarak görülüp genellikle kemirgen hayvanlardan bulaşması yüksektir. Vücut taşıyan bir hayvan tarafından ısırılmak çizilmek veya temas halinde olmak maymun çiçeği riskini arttırmaktadır.

0 comments:

Yorum Gönder

Maymun Çiçeği Hastalığı Nedir Neden Olur? Yayınımızın Yorum Kuralları:

1- Maymun Çiçeği Hastalığı Nedir Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumlarda argo barındırmayınız.
2- Maymun Çiçeği Hastalığı Nedir Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumlarda küfür barındırmayınız.
3- Maymun Çiçeği Hastalığı Nedir Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumları saygı çerçevesinde atınız.
Aksi halde Maymun Çiçeği Hastalığı Nedir Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumlar onaylanmayacaktır.