1 Ekim 2022 Cumartesi

Akluofobi Nedir Neden Olur?

Akluofobi nedir neden oluşur sorusunun yanıtını arayan pek çok kişi vardır. Akluofobi, karanlıktan korkma olarak bilinen fobi çeşididir. Fobiler arasında en sık rastlanan fobilerdendir. Özellikle çocuklarda görülebilen akluofobi, başarılı bir şekilde tedavi edilip geride bırakılmadığı sürece yetişkinlerde de görülebilir.

Akluofobi Nasıl Olur ve Semptomları Nelerdir

Akluofobisi olan kişiler, karanlık ortamlara girmekten çok çekinirler. Gece ışık açık olmadan ya da kapıyı aralık bırakmadan uyuyamazlar. Ayrıca bu kişiler evde tek kalmaktan da korkabilirler. Çünkü bir anda elektriğin kesilmesi ihtimaline karşı büyük bir korku taşırlar. Özellikle çocuklarda görülen akluofobi bazı durumlarda yetişkinlerde de görülebilir. Çocukluktan kalan travmatik durumlar, karanlıkta bırakılma ile korkutulma, karanlıkta başına bir şey gelmesi, askerlik gibi yoğun ve stresli mesleklere sahip olan kişilerde akluofobi daha fazla görülebilmektedir.

Akluofobisi olan kişiler karanlık ortamlara girmek durumunda kaldıklarında nefes alışları hızlanır, kalp ritmi yükselir. Titreme ve olduğu yerde kalma gibi davranışlar görülebilir. Panik atak benzeri durumlar ortaya çıkar ve ağlama, bağırma ve yardım isteme gibi durumlar gözlenebilir. Karanlık fobisi olan kişiler bu semptomların birkaçını yaşayabileceği gibi yalnızca bir tanesini de yaşayabilir. Tüm bu nedenlerden dolayı akluofobi kişilerin yaşam kalitesini ciddi oranda etkileyen bir fobi çeşididir.

Akluofobi Nedir Neden Olur?


Akluofobi Tedavisi

Akluofobisi olan kişiler bu durumdan kurtulmak için her şeyi denemeye hazır olurlar. Bu sebeple uzman yardımı ile birlikte bu süreç dikkatli bir şekilde sürdürülmelidir. Akluofobisi olan kişilerin karanlıkta başlarına bir şey gelmeyeceği, herhangi olumsuz bir durumun olmayacağı uzman psikolog ve psikiyatr tarafından hastaya açıklanır. Hastanın durumu kabullenmesi ve karanlığa karşı önceden yaşanmış olan travmaların atlatılması, tedavinin başarılı olabilmesi için en önemli adımdır.

 

0 comments:

Yorum Gönder

Akluofobi Nedir Neden Olur? Yayınımızın Yorum Kuralları:

1- Akluofobi Nedir Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumlarda argo barındırmayınız.
2- Akluofobi Nedir Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumlarda küfür barındırmayınız.
3- Akluofobi Nedir Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumları saygı çerçevesinde atınız.
Aksi halde Akluofobi Nedir Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumlar onaylanmayacaktır.