18 Ocak 2023 Çarşamba

Emetofobi Nedir Neden Olur?

Emetofobi Nedir Neden Olur?

Emetofobi genel olarak kusma eğilimi ile karakterize edilen bir fobi çeşididir. Bu fobi türünde kusma korkusu kusma eyleminin izlenmesinden oluşan korkma, kusma görme korkusu ya da mide bulantısı korkusu gibi çeşitleri olabilmektedir. Bu durum kişinin hayatında oldukça ciddi sorunlara da neden olmaktadır.

 

Bu gibi durumlardan ötürü özellikle çocuklar ve yetişkinler büyük oranda problem ile karşılaşmaktadır. Çocuklar tek başlarına yemek yiyemeyecek, okula gidemeyecek hatta evden çıkamayacak bir duruma kadar gelebilmektedir. Yetişkinler ise aynı şekilde restoranlarda veya evde yemek yemekten, araba kullanmaktan veya kalabalık önünde olmaktan korkar duruma gelmektedir.

 

Emetofobi Nedir? durumları sebebiyle kişi her zaman kendini hazırlıksız olarak hissetmektedir. Her an oluşabilecek bir durum neticesinde endişe içerisine girerek kusma eğilimi gösterebilecek duruma gelmektedir. Bu sebeple kendini her zaman stresli sokarak hayatının olağan akışını da bozmaktadır. Kusma durumlarını telkin yöntemi ile de oldukça büyük oranda tedavi edildiği de görülmektedir.

 

Emetofobi Nedir Neden Olur?

 Emetofobi Neden Olur?

Bu fobi türünde kişi oldukça yoğun bir şekilde anksiyete durumları yaşamaktadır. Orantısız bir şekilde yaşanan kaygı durumu kişide panik halini de getirerek kötü hissetmesine sebep olmaktadır. Kusma hissiyatı kişinin birçok duruma karşı göstermiş olduğu davranışsal ve bilişsel tepkilerdir. Hazırlıksız olarak gelişen bu durum birçok farklı sebebe bağlı olarak meydana gelmektedir.

 

Emetofobi Nedir? kişide aşırı duyarlılık, panik atak, anksiyete duyuları, felaketleştirme, aşırı kontrolcülük veya kontrolü kaybetme, artış gösteren iğrenme hassasiyeti gibi durumlar olarak nitelendirilmektedir. Bu fobiye sahip kişiler genellikle kusma ihtimali ulaşacak ortamlardan uzak durmaya çalışmaktadır.

 

Fakat bu durumların ne zaman ve nerede buluşacağı da bilinmediğinden ötürü bir tedirginlik ve panik durumu söz konusudur. Bu fobinin nedenleri genel olarak herhangi bir kusma durumuna şahit olma kontrolü kaybetme korkusu bir kişinin kusma anındaki görüntüsünü izlemek veya hatırlamak herhangi bir hastalık şikayetiyle şiddetli kusma gibi durumlarda dolayı oluşabilmektedir.

0 comments:

Yorum Gönder

Emetofobi Nedir Neden Olur? Yayınımızın Yorum Kuralları:

1- Emetofobi Nedir Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumlarda argo barındırmayınız.
2- Emetofobi Nedir Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumlarda küfür barındırmayınız.
3- Emetofobi Nedir Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumları saygı çerçevesinde atınız.
Aksi halde Emetofobi Nedir Neden Olur? bağlantısına atacağınız yorumlar onaylanmayacaktır.